De ideale palletopbouw genereren: Taakgestuurd werken - GreenCommerce

De ideale palletopbouw genereren: Taakgestuurd werken

Gepost door  Jill van der Knaap   op  14 november 2023

Een complex vraagstuk in de AGF-sector is het vinden van de optimale opbouw van mixpallets, rekening houdend met de eigenschappen van de goederen die op de pallet gestapeld worden. Er wordt vertrouwd op de kennis van de ervaren medewerkers, alleen zorgt dit er wel voor dat kennis moeilijk kan worden overgedragen. Om dit vraagstuk meer vorm te geven, is begin dit jaar een projectgroep van de TU Delft aan de slag gegaan met een onderzoek. Paul Tervoort, ontwikkelaar bij jem-id en één van de studenten uit de projectgroep, vertelt in deze update wat gebruikers kunnen verwachten.

Paul begint: “De opdracht sprak ons direct aan, omdat de oplossingsrichting niet vast stond. We kregen de vrijheid om te kiezen welke techniek het beste zou passen bij het vraagstuk.” Ieder jaar laat jem-id een projectgroep van de TU Delft onderzoek doen naar een technisch vraagstuk. Ditmaal met een actueel onderwerp voor veel AGF bedrijven; het creëren van een zelflerend algoritme voor het opbouwen van mixpallets.

“In eerste instantie hadden we besloten om via Artificial Intelligence (AI) of Machine learning-technieken een algoritme op te bouwen. Deze technieken maken het mogelijk om een computer te trainen door het te voeden met data. Het wordt slimmer van fouten en leert op den duur wat de gunstigste uitkomst is. Alhoewel het vraagstuk zich perfect leent voor een AI oplossing, zou het ons te veel tijd kosten om een werkbare situatie te creëren. We hadden immers maar 10 weken de tijd. Vandaar dat we hebben gekozen voor een andere, algoritmische oplossing.” legt Paul uit.

Deze oplossing werd gevoed door data die beschikbaar was gesteld door een tweetal klanten van GreenCommerce. Paul gaat verder: “We liepen al snel tegen het obstakel aan van missende informatie, vooral op het gebied van pallet- en productafmetingen. Voor het project hebben we toen zelf afmetingen gesuggereerd zodat het systeem toch een palletopbouw kon genereren.”

Voorbeeld van het 3D model

Als vervolg op zijn opdracht, is Paul aan de slag gegaan met een uitbreiding in GreenCommerce waarbij afmetingen van producten en pallets ook vastgelegd kunnen worden in de stamgegevens. Daarbij houdt GreenCommerce rekening met producten die dezelfde hiërarchie of afmetingen hebben. Paul: “Onze oplossing werkte goed op basis van de data die we zelf hadden ingevoerd, maar was daarom niet 100% dekkend voor het bedrijf of de sector. Momenteel ben ik bezig met een nieuw onderdeel in GreenCommerce waar deze informatie door de klant ingevuld kan worden, zodat het systeem met de juiste informatie werkt. Zo wordt het in de toekomst mogelijk om de meest efficiënte palletopbouw te genereren voor de producten.”

Omdat het algoritme van de TU studenten in een andere programmeertaal is geschreven, is Paul momenteel bezig met het overschrijven van de code naar C#. Dit is de programmeertaal waar GreenCommerce grotendeels door is opgebouwd. “Ik vind het leuk dat er iets met onze opdracht wordt gedaan. Je ziet toch vaak bij bedrijven dat stageopdrachten in de prullenbak belanden. Doordat ik mag doorwerken aan het vraagstuk, krijgt het project meer diepgang en wordt het ook een onderdeel van GreenCommerce.” sluit Paul af.

Binnenkort volgen er testsessies met klanten om de gekozen richting te valideren. In dezelfde periode wordt er door een tweetal andere collega’s gewerkt aan een ander onderdeel van het Taakgestuurd werken project. In dit onderdeel wordt er gefocust op het specifieker aansturen van medewerkers in de loods. Zo zullen er o.a. functionaliteiten worden toegevoegd in de WMS App. Later volgt hierover meer informatie.

Heb je vragen over dit onderdeel of zou je graag meer informatie willen?
Neem contact met ons op via:
info@greencommerce.nl
0174 - 642 622

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle updates over GreenCommerce.

Aanmelden