Wat is het verschil tussen ERP en Best of breed? - GreenCommerce.NET

Wat is het verschil tussen ERP en Best of breed?

Gepost door  Jill van der Knaap  op  6 augustus 2020
GreenCommerce AGF software: ERP pakket of een Best of Breed oplossing

Wat is het verschil tussen ERP en Best of breed software?

ERP, CRM, Best of breed en SaaS; tegenwoordig vliegen de software-termen ons steeds vaker om de oren. Met de huidige stand van techniek is het ook niet zo vreemd dat er steeds sneller, nieuwe initiatieven op de markt komen. Deze verschillende soorten oplossingen hebben hun voor- en nadelen, die je tegen elkaar kan afwegen.

Welk softwarepakket werkt het beste voor de AGF sector?

Ben je als AGF bedrijf op zoek naar een nieuw softwaresysteem? Kies je dan voor een ‘alles-in-één’ ERP-pakket, waar zoveel mogelijk functionaliteiten in één pakket verpakt zitten, of kies je voor een ‘Best of breed’ oplossing, waarbij verschillende, losse (vaak specialistische) applicaties met elkaar geïntegreerd kunnen worden? In deze blog worden de verschillen tussen deze twee soorten software strategieën naast elkaar gezet en geeft daarmee meer duidelijkheid op de vraag: 'Welk AGF software systeem moet ik kiezen?'

Enterprise Resource Planning

ERP (Enterprise Resource Planning) software bestaat voornamelijk uit diverse modules die een specifieke taak binnen het bedrijfsproces vervullen. Een traditioneel ERP wordt gebruikt om nagenoeg ieder proces binnen een bedrijf te ondersteunen en heeft standaard vaak niet een specifieke focus op één bepaalde sector. Om deze reden zie je dat vaak dezelfde ERP systemen in diverse sectoren ingezet kunnen worden.

Doorgaans zien we dat ERP systemen zijn ontstaan vanwege een financiële achtergrond, zodat het systeem ook voor andere facetten binnen een bedrijf inzetbaar is. Hierdoor kan een ERP systeem een overzichtelijke keuze zijn voor veel soorten bedrijven; verschillende onderdelen komen samen in één softwaresysteem. Medewerkers hoeven maar één keer in te loggen om verschillende processen te beheren en alle data is opgeslagen op een centrale plek. Wanneer een bedrijf meer specialistische activiteiten uitvoert, biedt een ERP pakket doorgaans een beperkte functionaliteit en is er maatwerk nodig om alsnog de juiste ondersteuning te bieden.

Voordelen ERP:

+ Verschillende bedrijfsprocessen zitten in de basis goed verwerkt
+ Één standaardoplossing waar alle informatie wordt opgeslagen
+ Modulaire opbouw

Nadelen ERP:

- Beperkte functionaliteiten voor specialistische activiteiten
- Het leren kennen van een ERP is tijdsintensief
- Veranderingen in de software kunnen niet zomaar worden doorgevoerd

GreenCommerce ERP systeem voor de AGF

Best of breed

De afgelopen jaren horen we steeds vaker van ‘Best of breed’ oplossingen. De opkomst van online SaaS-oplossingen (Software as a service) heeft gezorgd voor een veel breder aanbod aan software oplossingen die zich specifiek focussen op het ondersteunen van één proces. Een applicatie landschap gebaseerd op SaaS-oplossingen wordt doorgaans een ‘Best of breed’ oplossing genoemd. Iedere afzonderlijke applicatie is veel kleiner dan een ERP systeem. Bij een ‘Best of breed’ oplossing zijn er koppelingen tussen verschillende branchespecifieke- en standaardoplossingen. Op die manier wordt de afhankelijkheid van de softwareleverancier sterk verminderd.

De ‘Best of breed’ oplossingen bieden mogelijkheden om specialistische applicaties in te zetten om de wensen van verschillende gebruikersgroepen te ondersteunen. De architectuur bestaat uit applicaties die ‘koppelbaar’ zijn. Vroeger werd dit via webservices en andere integraties gedaan, tegenwoordig worden hiervoor API’s (Application Programming Interface) gebruikt.

De eenvoud van het koppelen (middels deze API’s) aan andere software zoals financiële pakketten, douanesoftware en keur-applicaties zorgt voor een positieve beleving bij gebruikers die te maken hebben met specialistische activiteiten, mits goed geïntegreerd. Hierdoor kan er optimaal gebruik worden gemaakt van diverse branche-gerelateerde specialismen en kunnen de verschillende oplossingen goed op elkaar worden afgestemd. Echter moet men er rekening mee houden dat er bij een ‘Best of breed’ oplossing gebruik wordt gemaakt van meerdere applicaties, wat gezien kan worden als nadeel maar ook als kracht. Doordat ze vaak in één proces gespecialiseerd zijn, zijn ze doorgaans verder doorontwikkeld. Echter zijn er meerdere inlog-punten en iedere oplossing heeft haar eigen interface.

Voordelen Best of breed:

+ Diverse specialistische onderdelen die aan elkaar gekoppeld kunnen worden
+ Relatief lage kosten per softwareoplossing
+ Vooruitstrevend en hoge mate van security

Nadelen Best of breed:

- Meerdere oplossingen waar een medewerker kennis van zal moeten vergaren
- Verschillende inlog-punten
- De integratie van data ligt gecompliceerder

AGF productielijn met paprika

De positie van GreenCommerce
GreenCommerce is erg sterk in oplossingen op het gebied van handel en logistiek en positioneert zich daarnaast als de flexibele schakel. Door schakels te creëren binnen- en tussen bedrijven, speelt GreenCommerce op een digitale manier in op ontwikkelingen binnen de AGF sector. Doordat wij koppelingen met externe partijen faciliteren, kunnen gebruikers optimaal profiteren van diverse specialismen. Denk hierbij aan integraties met webshops en koppelingen met telers via GreenXchange, financiële pakketten, douane systemen, logistieke koppelingen, een keur-applicatie, Business Intelligence (BI) tools zoals Microsoft Power BI en WMS zoals ELMO. Het palet aan applicaties dat een totaaloplossing biedt, moet een flexibel en samenhangend geheel zijn dat leunt op de principes van ‘Best of breed’ oplossingen.

Ben je op zoek naar een softwareoplossing voor jouw AGF bedrijf? Ontdek de mogelijkheden van GreenCommerce middels een goed gesprek. Neem contact met ons op via dit formulier, of bel direct naar 0174 - 642622.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle updates over GreenCommerce.

Aanmelden