Onderscheid maken tussen uitwisselbare artikelen | GreenCommerce - GreenCommerce.NET

Onderscheid maken tussen uitwisselbare artikelen

Gepost door  Jill van der Knaap  op  2 november 2022

Binnen de AGF-sector komt het steeds vaker voor dat er door een klant een algemeen artikel wordt besteld en dat het daarbij niet uitmaakt welk specifiek artikel er wordt geleverd. De specifieke artikelen moeten wel binnen de specificaties van het bestelde artikel vallen. Binnen GreenCommerce en de WMS App zijn er nieuwe ontwikkelingen toegevoegd waardoor er gemakkelijk onderscheid te maken valt tussen deze ‘uitwisselbare artikelen’.

Overzicht aanbrengen in de artikelvoorraad
Veel AGF bedrijven leveren aan verschillende (soorten) klanten. Deze klanten kunnen allemaal hun eigen wensen en eisen hebben wat betreft de kwaliteit en kwantiteit van een product. Waar de ene klant veel waarde hecht aan bijvoorbeeld de grootte van een product, zal de ander meer waarde hechten aan de hoeveelheid binnen een verpakkingseenheid. Voor beide scenario’s geldt hetzelfde gewicht, maar de uitvoering is wel degelijk anders. Aan de andere kant zijn er klanten die een algemeen artikel bestellen en geen specifieke eisen stellen. Het door elkaar gebruiken van deze artikelen wordt ook wel ‘uitwisselbare voorraad’ genoemd.

Hetzelfde kan aan de hand zijn bij een levering van een artikel. Een leverancier kan aangeven dat er een algemeen artikel is verstuurd, maar de ontvanger wil het specifieker in zijn systeem hebben. Hierdoor kunnen de specifieke artikelen verder verwerkt worden in het systeem, bijvoorbeeld naar klanten die wel specifieke artikelen willen hebben (krijgt ‘rode druiven’ geleverd, maar wil deze specificeren in maten M, L en XL).

Om hiermee om te gaan wordt vaak per eis/wens een apart artikel aangemaakt. Dit zorgt echter voor een wildgroei aan administratieve artikelen waardoor fouten steeds sneller gemaakt worden. Het verwerken van generieke artikelen wordt vaak door middel van fictieve ompak opdrachten gedaan zodat de voorraad blijft kloppen.

Om goed onderscheid te kunnen maken tussen deze artikelen en de werkwijze te kunnen ondersteunen, zijn er binnen GreenCommerce nieuwe functionaliteiten ontwikkeld. Het uitgangspunt was om de beschikbare voorraad op een andere manier vorm te geven zodat artikelen voor verschillende bestellingen ingezet kunnen worden.

Ontwikkelingen in GreenCommerce
Om gebruik te maken van de nieuwe functionaliteiten, dienen eerst ‘uitwisselbare artikelen’ aangemaakt te worden in de stamgegevens. Een uitwisselbaar artikel bestaat uit een hoofdartikel en artikelen waarvoor het hoofdartikel uitgewisseld kan worden. Het is dus niet zo dat alle artikelen in het groepje voor elkaar uitgewisseld kunnen worden. Het is ook mogelijk om aan te geven dat het hoofdartikel alleen uitgewisseld kan worden voor bepaalde relaties door deze aan het uitwisselbare artikel te koppelen. Als er geen relaties worden gekoppeld aan een uitwisselbaar artikel, dan geldt het uitwisselbare artikel voor alle relaties. Mochten er meerdere uitwisselbare artikelen bestaan waarvan er één voor alle relaties geldt en een andere voor specifieke relaties, dan zal diegene met specifieke relaties voorrang hebben.

Let op: om artikelen te kunnen uitwisselen, dient er wel gebruik gemaakt te worden van de functionaliteit om meerdere partijen bij een inkooporderregel vast te kunnen leggen. Bij het splitsen van de hoofdpartij of bij het bewerken van één van de partijen, kan het artikel gewijzigd worden naar één van de uitwisselbare artikelen.

Verkoop
Bij de verkoop geldt in principe hetzelfde. Als het artikel hoofdartikel wordt verkocht, kunnen er toewijzingen worden gelegd naar partijen waarvan het artikel uitwisselbaar is met het hoofdartikel. Als er een deel is dat niet iets toegewezen heeft gekregen, kan elke pallet met een uitwisselbaar artikel gepakt worden.

Ontwikkelingen in de WMS App
Om bovenstaande functionaliteiten beschikbaar te maken op de vloer, zijn deze ook doorgevoerd in de WMS App van GreenCommerce. Binnen het WMS is het mogelijk om partijen af te splitsen naar een artikel dat uitwisselbaar is. Ook kunnen pallets gepickt worden met artikelen die uitwisselbaar zijn, mits de regels niet reeds zijn toegewezen.

Vragen of meer informatie?
Heb je vragen of zou je graag meer informatie willen ontvangen? Neem dan contact met ons op via:
info@greencommerce.nl
0174 - 642 622

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle updates over GreenCommerce.

Aanmelden