Euro West en jem-id ontwikkelen de nieuwe Ripening App - GreenCommerce.NET

Euro West en jem-id ontwikkelen nieuwe GreenCommerce Ripening App

Gepost door  Jill van der Knaap  op  24 januari 2024

Jeroen Nibbering (jem-id) en Stefan van Marrewijk (Euro West)

Een app voor het bijhouden en registreren van rijpacties in een AGF warehouse, dat is exact wat de gloednieuwe GreenCommerce Ripening App doet bij verpakker en handelsbedrijf Euro West. De App staat in directe verbinding met GreenCommerce, waardoor iedereen binnen de organisatie met de meest actuele informatie werkt. Eind 2023 is Euro West gaan werken met de nieuwe Ripening App om de registratie van het rijpproces te digitaliseren.

Aanleiding vanuit Euro West
Euro West biedt verschillende mogelijkheden voor het verpakken, ompakken, uitsorteren en stickeren van groenten en fruit. Daarnaast is Euro West gespecialiseerd in het rijpen hiervan. Onrijpe vruchten kunnen in de rijpingscellen worden gerijpt, zoals in de unieke specialty cel, waar kleine partijen groenten en fruit in een speciaal programma worden gerijpt of gedroogd.

Bij Euro West worden verschillende artikelen gerijpt voordat deze voor een opdrachtgever worden omgepakt of uitgeslagen. Zo zijn er meerdere rijpmeesters actief die het gehele rijpproces coördineren. Hierbinnen voeren ze tussentijdse controles uit die voorheen buiten het systeem werden geregistreerd, op papier of Excelsheets. Om dergelijke specialistische taken te ondersteunen binnen GreenCommerce, is het idee ontstaan om naast uitbreidingen in het systeem ook een aparte App te ontwikkelen voor het rijpproces: de Ripening App. Stefan van Marrewijk, QHSE manager bij Euro West: “We liepen tegen een aantal uitdagingen aan als het ging om de registratie van het rijpproces van mango’s en avocado’s. Zo probeerden we dit voorheen via workarounds in GreenCommerce te registreren. Na verloop van tijd zorgde dit voor uitdagingen omdat die werkwijze niet gemaakt was voor het rijpproces. Samen met jem-id zijn we toen rond de tafel gegaan om een constructieve oplossing te bedenken.”

Altijd op de hoogte van de meest actuele informatie
De rijpmeester kan via de App op de werkvloer pallets voorzien van rijp-eigenschappen, waarna er een nieuwe rijping aangemaakt kan worden. Hierin kan o.a. worden aangegeven hoe lang pallets moeten rijpen en welke rijp-eigenschappen aan het einde van de periode worden verwacht. Stefan: “In de nieuwe situatie wordt veel meer inzicht gecreëerd. Zo kunnen we direct inzien welke producten gerijpt zijn en hoe lang producten in een rijpcel staan. Ook kunnen we inzien hoeveel pallets we per periode rijpen waardoor we beter kunnen anticiperen op de toekomst.”

Rijp-eigenschappen worden verduidelijkt door middel van groeperingen in de voorraad waarna deze gekoppeld kunnen worden aan klantspecificaties. Stefan: “Zo weten we precies de hoeveelheid voorraad die actief gerijpt wordt en wat de beoogde rijp-eigenschappen zijn. Door meer inzicht in de status van de voorraad te hebben, kunnen we de planning er ook beter op aanpassen.”

Gefaseerde opzet, verschillende validatie rondes
Het project was opgedeeld in verschillende fases die ieder succesvol zijn afgerond. Stefan: “Door updates gefaseerd live te zetten, konden de betrokken afdelingen geleidelijk wennen aan de nieuwe werkwijze. De wederzijdse betrokkenheid van zowel jem-id als Euro West heeft geresulteerd in een project waarbij echt sprake is van een partnership en vlotte samenwerking.”

Al enige tijd werken de medewerkers van Euro West naar tevredenheid met de Ripening App. Stefan sluit af: “De grootste winst zit in de aansturing rondom het rijpproces. De informatie was wel aanwezig, maar slechts toegankelijk voor een beperkt aantal mensen omdat het niet centraal werd vastgelegd. Met de Ripening App en nieuwe ontwikkelingen in GreenCommerce wordt deze informatie breder beschikbaar gemaakt. Zo zijn alle betrokkenen altijd op de hoogte van de juiste informatie.”

Vragen of meer informatie?
Heb je vragen of zou je graag meer informatie willen ontvangen over GreenCommerce (Apps)? Neem dan contact op via:
remco@jem-id.nl
0174 - 642 622

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle updates over GreenCommerce.

Aanmelden