Afvalbelasting - GreenCommerce.NET

Afvalbelasting

Eenvoudige en eenduidige administratie van te heffen afvalbelastingen

In een aantal landen binnen Europa zijn bedrijven verplicht om 'afvalbelasting' af te dragen aan haar overheden. Deze belasting wordt geheven over eenmalige verpakkingen die gekocht dan wel gebruikt worden. Er zijn verschillende werkwijzen te bedenken waarop een bedrijf hiermee om zou kunnen gaan. Één van de gebruikte werkwijzen is dat er een opslagpercentage wordt geheven over artikelen waar eenmalige verpakkingen in voorkomen en dat de verantwoordelijkheid om de geheven waarde aan te geven bij de leverancier wordt neergelegd. Om dit proces voor gebruikers van GreenCommerce te vereenvoudigen zijn er een aantal ontwikkelingen doorgevoerd om afvalbelasting geautomatiseerd te laten meelopen in het commerciële proces.

Beheren van artikelen en elementen
Als basis voor het berekenen van afvalbelasting worden de stamgegevens van de artikelen en elementen gebruikt. Per element is het mogelijk om aan te geven of het element ervoor zorgt dat er afvalbelasting moet worden geheven. Hierdoor is in feite voor ieder artikel bekend of een artikel onderhevig is aan afvalbelasting (op basis van de elementen). 

Instelbaar per klant
Niet iedere klant is verplicht om afvalbelasting af te dragen en niet iedere klant wenst via een opslagpercentage afvalbelasting berekend te krijgen. Per relatie is in te stellen of er afvalbelasting moet worden geheven en tegen welk percentage dit gaat. Dit percentage wordt in verkooporders overgenomen als voorkeur, maar kan daar naar eigen inzicht nog worden aangepast. 

Invloed van afvalbelasting
De werking van een percentage aan afvalbelasting is terug te vinden in de colliprijzen in verkooporders. De adviesprijzen worden verhoogd zodra er een artikel verkocht wordt dat onderhevig is aan afvalbelasting. Uiteindelijk wordt de waarde die in de colliprijs verwerkt wordt, als losse korting teruggeboekt op de factuur. Zo kan de klant in één oogopslag zien wat de waarde aan afvalbelasting voor een specifieke factuur is. 

Om het inzicht in de waarde calculaties te optimaliseren is in verschillende onderdelen inzichtelijk gemaakt wat de waarde aan afvalbelasting is die wordt geheven. Zo is de prijscalculator in het verkoopscherm voorzien van extra informatie, maar is tijdens het factureren van orders ook in beeld wat de waarde aan afvalbelasting is die gemoeid is met een order. 

Facturatie
Uiteindelijk wordt de afvalbelasting als extra korting op een factuur teruggeboekt. Dit wordt gedaan middels een losse factuurregel waardoor dit ook op het factuur-overzicht eenvoudig te onderscheiden is van de reguliere factuurregels. Mocht een klant facturen digitaal ontvangen via de EDI-koppelingen die mogelijk zijn, wordt hier rekening mee gehouden op basis van de instellingen bij de handelspartners zodat de kortingswaarde op de juiste manier gecommuniceerd wordt. 

Afvalbelasting of verpakkingsbelasting? 
Naast bovengenoemde module voor het registreren van afvalbelasting, bevat GreenCommerce ook een module voor de administratie van verpakkingsbelasting. Alhoewel beiden overeenkomsten vertonen, is het grote verschil hiertussen dat afvalbelasting doelt op een regelgeving die binnen meerdere landen in Europa actief is. Verpakkingsbelasting is echter bedoeld voor Nederlandse bedrijven waarbij een verplichte bijdrage voor gebruikte materialen geheven dient te worden.  

Wil je meer weten? Neem contact met ons op om samen uit te vinden wat we hier voor jouw bedrijf in kunnen betekenen.

Martijn van Andel

Meer uit je processen halen?

Ik help je graag verder!

Neem contact op

GreenCommerce maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren, om uw voorkeuren te onthouden en om informatie te kunnen geven waardoor de website kan worden verbeterd.


Door op akkoord te klikken, geeft u toestemming om Cookies te gebruiken.

 Klik hier 

voor meer informatie.

Ja, ik ga akkoord